Gegić Šemsudin

Gegić Šemsudin

Reditelj

ŠEMSUDIN GEGIĆ rođen je 1951. godine, u Zavidovićima (Bosna i Hercegovina). Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a jednogodišnji profesionalni trening režije, koji je podrazumijevao stipendiju Televizije Bosne i Hercegovine, obavio je 1995. godine u Milanu. Dobitnik je mnogih domaćih i stranih nagrada za dramsku kreativnost i dokumentarne filmove, kao što su: Specijalna nagrada za najbolju dramu LA DOTE (Napoli, 2002.), Specijalna nagrada Međunarodnog žirija 6. Sarajevo Film Festivala za dokumentarno-igrani film STOPAMA SJENKI (Sarajevo, 2000.), Nagrada Scena Prima za najbolju predstavu LA SIBILLA DI SARAJEVO (Lombardia, 1996.).


Filmografija:

2011 - AUTOGRAF, dokumentarni
2010 - NOSTALGIČNI SATI, dokumentarni
2007 - AMBASADORI UČE JEZIKE, dokumentarni
2004 - DJEČAK IZ RATNOG FILMA, dokumentarni
2003 - SUADA - BOŽICA DOBRIH NAMJERA, dokumentarni
2002 - SHOES OF THE MISERABLE HERO, kratki
2001 - DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1, dokumentarni
2000 - TRAGOVI SJENE, dokumentarno igrani
1998 - TALIA ON UNA, dokumentarni
1994 - SJEĆAŠ LI SE GORAŽDA, dokumentarno igrani; SARAJEVO. 1001 NOĆ, dokumentarni; TAKEN (NOT) TO TESTIFY, dokumentarni
1993 - HOTEL EUROPA, dokumentarni; SARAJEVO FROM RIGHT TO LEFT, dokumentarni
1992 - EHO AJŠINOG GLASA, dokumentarni; KARTA ZA PROŠLOST, dokumentarno igrani
1991 - ON THE EVE OF THE BRIDE NIGHT (DEATH), dokumentarni; ADD SORROW IN WRITING, dokumentarni
1989 - A FREE RIDE, dokumentarni

pričajmo o filmuarhiva


PDF kataloga

BH.FILM 2012 / 2013 BH.FILM 2012 / 2013 Veličina:
6.7 MB
preuzmite

BH.FILM 2011 / 2012 BH.FILM 2011 / 2012 Veličina:
2.19 MB
preuzmite

BH.FILM 2010 / 2011 BH.FILM 2010 / 2011 Veličina:
4.75 MB
preuzmite

arhiva svih kataloga


filming locations in BiH