Gegić Šemsudin

Gegić Šemsudin

Reditelj

Šemsudin Gegić, rođen je 1951. u Zavidovićima, Bosna i Hercegovina, Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti (pozorišta, filma, radija i televizije) u Beogradu (exYU). Stručno usavršavanje režije obavio u Milanu-Italija. Napisao je scenario i režirao na desetine dokumentarnih, dokumentarno-igranih i televizijskih filmova, radio i pozorišnih drama za koje je nagrađen brojnim domaćim i međunarodnim nagradama i priznanjima (Nagrada za ljudska prava i humanost Zlatne ruke za najbolji film AUTOGRAF, Plovdiv, 2010; Camera veritas za najbolji film AMBASADORI UČE JEZIKE, Plovdiv, 2007; Zlatna art amfora za najbolji film DJEČAK IZ RATNOG FILMA, Sofija, 2005.; Specijalna nagrada NDFza najbolju dramu LA DOTE, Napoli, 2002.; Specijalna nagrada Međunarodnog žirija 6. Sarajevo Film Festivala za dokumentarno-igrani film STOPAMA SJENKI, Sarajevo, 2000.; Nagrada Scena Prima za najbolju predstavu LA SIBILLA DI SARAJEVO, Lombardia, 1996.)


Filmografija:

2015 - STUPICA NEVIDLJIVOG DJETETA, dokumentarno-igrani film
2014 – BASNA O BOSNI, dokumentarno-igrani film
2012/13 – TITOVAŽA, omnibus 7 kratkih filmova
2011 - AUTOGRAF, dokumentarni film
2010 - NOSTALGIČNI SATI, dokumentarno-igrani film
2007 - AMBASADORI UČE JEZIKE, dokumentarni film
2004 - DJEČAK IZ RATNOG FILMA, dokumentarni film
2003 - SUADA - BOŽICA DOBRIH NAMJERA, dokumentarni film
2002 –CIPELE HUDOG JUNAKA, tv film
2001 - DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1, dokumentarni film
2000 – STOPAMA SJENKI, dokumentarno-igrani film
1998 – TALIJA SA UNE, dokumentarni film
1994 - PAMTIŠ LI GORAŽDE, dokumentarn film; SARAJEVO. 1001 NOĆ, dokumentarni film; ODVEDENI DA (NE) SVJEDOČE, dokumentarni film
1993 - HOTEL EUROPA, dokumentarnifilm; SARAJEVO ZDESNA NALIJEVO, dokumentarni film
1992 - EHO AJŠINOG GLASA, dokumentarni film; VOZNA KARTA ZA PROŠLOST, dokumentarno-igrani film
1991 –DOPIŠI TUGU, dokumentarno-igrani film
1989 – SLOBODNA VOŽNJA, dokumentarno-igrani film

 

pričajmo o filmuarhiva


PDF kataloga

BH.FILM 2012 / 2013 BH.FILM 2012 / 2013 Veličina:
6.7 MB
preuzmite

BH.FILM 2011 / 2012 BH.FILM 2011 / 2012 Veličina:
2.19 MB
preuzmite

BH.FILM 2010 / 2011 BH.FILM 2010 / 2011 Veličina:
4.75 MB
preuzmite

arhiva svih kataloga


filming locations in BiH